Hälsorapport håller koll på hälsoläget

Hälsorapport hjälper Folkhälsomyndigheten att få en bild av befolkningens hälsa och syn på hälsa. 

Om Hälsorapport

Syftet med Hälsorapport är att bygga upp ett system som gör det enkelt för Folkhälsomyndigheten att snabbt kunna skicka ut enkäter om viktiga folkhälsofrågor till din e-postadress. Du som deltar i Hälsorapport bidrar genom att besvara enkäter en gång i månaden under ett år (eller längre).

Du som går med i Hälsorapport får ett mejlutskick en gång i månaden med frågan om du kan besvara en enkät om ett visst hälsoområde. Du kan besvara enkäten med din smarta mobil, läsplatta eller dator.

Vid händelse av till exempel en pandemi, kan veckovisa enkäter med frågor om sjukdomssymptom komma att skickas ut för att få en bild av smittläget.

Efter ett år får du eventuellt en förfrågan om att fortsätta delta i Hälsorapport. 

Mer information finns i inbjudan och informationsbladet som skickats till alla inbjudna deltagare:

Så tar vi hand om dina svar

Den information som du lämnar skyddas av offentlighets- och sekretesslagen och personuppgiftslagen. Det betyder att obehöriga inte kan ta del av den. Läs om hur Folkhälsomyndigheten använder de uppgifter du lämnar på sidan Fakta om datainsamlingen.

Influenzanet

Hälsorapport är del av Influenzanet, ett europeiskt system för webbaserad syndromövervakning. Det har främst använts för att följa förekomsten av influensaliknande sjukdom i befolkningen. Influenzanet startades 2003 i Holland under namnet de Grote Griep Meting (“Den stora influensaundersökningen”). Sedan dess har mellan 20000 och 31000 frivilliga holländare och belgare rapporterat eventuella symtom varje vecka och på så sätt givit information om hur influensa och förkylningar sprider sig i Nederländerna och flamländska Belgien.

Sedan 2005 har liknande webbaserade rapporteringssystem funnits i Portugal, sedan 2008 i Italien, sedan 2009 England, sedan 2011 i Sverige, Frankrike och delar av Spanien, och sedan 2013 även på Irland och i Danmark. Data om rapporterade symptom i dessa länders befolkningar samlas sedan hösten 2010 i en gemensam Europeisk databas. Informationen som samlas i den Europeiska databasen är avidentifierad och enskilda personers identitet går inte att spåra. Den informationen utvärderas och analyseras av epidemiologer och modellerare inom Influenzanet. 

Läs mer om Influenzanet .

Länkar

Nedan hittar du länkar som kan vara av intresse.

Folkhälsomyndigheten

Hälsorapport drivs av Folkhälsomyndigheten som är en nationell kunskapsmyndighet med ett övergripande ansvar för folkhälsofrågor. Myndigheten är en sammanslagning av Smittskyddsinstitutet, Statens folkhälsoinstitut och de delar av Socialstyrelsen som ansvarar för hälsoskydd och miljöhälsorapportering. Här kan du besöka Folkhälsomyndighetens webbplats.

Influenzanet

Hälsorapport är del av Influenzanet, ett europeiskt system för webbaserad syndromövervakning.

Folkhälsomyndighetens nyhetsbrev

Varje torsdag skickar Folkhälsomyndigheten ut nyhetsbrev med aktuell information om om folkhälsa, prevention och smittskydd. Du kan prenumerera på nyhetsbrevet. Klicka  mer och  på nyhetsbrevet via e-post.

 

Nyheter

 • Veckovisa enkäter

  8 februari 2018

  Från januari till mars får deltagare varje vecka en enkät med frågan om man varit sjuk. Era svar hjälper oss att uppskatta hur många som har influensalikande sjukdom och magsjuka i samhället.  

 • Nya enkäter 2018

  8 februari 2018

  Nu finns en ny bakgrundsenkät för 2018 att besvara. Snart börjar en period av veckovis rapportering av feber, förkylning och magsjuka.

  God Jul och Gott Nytt År!

 • Välkommen till Hälsorapports nya sajt

  8 februari 2018

  Hälsorapport har genomgått systemuppdateringar. Det innebär att vi har en ny och bättre sajt som är mobilanpassad. 

Nyhetsarkiv

 

Kontakt

Om du har frågor eller vill rapportera fel är du välkommen att kontakta oss.